Top
Koffie: Toradja Kalossi
  • Koffie: Toradja Kalossi
5,65
Product is niet meer leverbaar
Voorraad: 0

Caffè Dono Toradja Kalossi
100% Arabica
Branding                  : medium
Smaakbeleving         : Full-bodied met een vol geurend aroma. Iets kruidig met een
  mokka-achtige nuance
 

 
Aan het eind van de 17e eeuw werden voor het eerst koffiezaden gebracht naar Batavia, dat tegenwoordig bekend staat als Jakarta. Dit werd gedaan door de Nederlandse Oost-Indische Compagnie, bekend onder de Nederlandse initialen VOC (Vereeningde Oost-Indische Company). Het duurde tien tot twintig jaar voor de eerste uitvoer van koffiebonen naar Nederland op gang kwam.
Onze Toradja Kalossi groeit op de woeste hoogten van Sulawesi. De naam Toradja refereert aan het zuidelijk gelegen gebergte Tona Toradja op Sulawesi. In het zuiden daarvan ligt de regio Enrekang met Kalossi als hoofdstad.
De meeste koffieplantages in zuidelijk Sulawesi werken volgens de ‘Wet-Hull-methode’, (semi-washed) in het Indonesisch ‘Giling Basah’. Een werkwijze die de koffie zijn gelaagde, volle smaak geeft. Deze wordt in hoge mate bewerkstelligt door het bewerkingsproces na de oogst, één die niet geheel zonder risico is. Dat gevaar schuilt vooral in de laatste handeling, wanneer de bonen op de grond en soms zelfs in de modder te drogen worden gelegd. Als bij een plotselinge regenbui de koffie niet tijdig wordt verzameld, kan dit ten koste gaan van de smaakkwaliteit, het verkrijgen van de typerende aardse en fruitige tonen. Sulawesi Toradja Kalossi vraagt veel aandacht, maar het resultaat mag er zijn: een multi-dimensionale koffie met vele gedaantes.
Een volle, pittige koffie met een diepe, rokerige eerste slok. Daarna volgt een complexe smaaksensatie van een frisse bos- en aardecombinatie, eindigend in de volheid van zware bittere chocolade met een kruidige afronding.


Gerelateerde producten